Inter streeft naar een integraal toegankelijke en inclusieve samenleving. Hierbij integreert en promoot ze de principes van Universal Design. Daarnaast vormt ze een katalysator tussen gebruikers, professionelen en beleid.
De Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap (NHRPH), opgericht in 1967, is belast met het onderzoeken van alle materies op federaal niveau die een invloed hebben op het leven van personen met een handicap.
Vlaamse adviesraad handicap is een samenwerkingsverband van 30 verenigingen van personen met een handicap. NOOZO betekent Niets Over Ons Zonder Ons: Personen met een handicap willen mee beslissen over de wetten en regels die hun leven beïnvloeden. NOOZO geeft advies aan de Vlaamse Regering over alle onderwerpen die belangrijk zijn in het leven van personen met een handicap.
Deze webpagina probeert een brede sensibilisering op gang te brengen omtrent het overmatig belang dat gehecht wordt aan het uiterlijk in contacten met mensen.
De Vereniging Afasie VZW heeft als hoofddoelen de afasieproblematiek , een taalstoornis ten gevolge van een hersenletsel, een ruimere bekendheid te geven. Op hun website vindt u allerhande informatie, getuigenissen en internetlinks die te maken hebben met afasie.
Ahosa vzw wat staat voor Anders Horen door Spraak Afzien, is een vereniging voor mensen die in de loop van hun leven met een blijvend gehoorprobleem geconfronteerd worden. Ahosa wil via sensibilisatie de naaste omgeving, de bredere samenleving en de overheid gevoeliger maken voor deze “onzichtbare” handicap om de nodige aanpassingen te kunnen bekomen voor een betere integratie. Daarnaast willen ze hun leden enerzijds informatie bieden over alles wat met gehoorstoornissen te maken heeft. En anderzijds lotgenoten de kans geven tot uitwisseling van ervaringen en gevoelens en tot ontspanning.
Deze site van de ALS liga bevat waardevolle informatie omtrent de ziekte in al haar facetten en actuele ontwikkelingen. Met deze informatie richten ze zich tot de patiënten zelf, hun familie, hun omgeving en alle personen die rechtstreeks of onrechtstreeks met ALS te maken hebben.
Behartigt als ouder- en familievereniging de belangen van mensen met autisme en hun onmiddellijke omgeving.
Blijf Actief is het eerste platform “voor en door” ouderen en personen met een beperking, die zo actief mogelijk willen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven.
Behartigt als ouder- en familievereniging de belangen van mensen met autisme en hun onmiddellijke omgeving.
De aanpak van de Brailleliga steunt op de bereidwilligheid om personen met een visuele beperking te begeleiden en ondersteunen opdat zij een optimale zelfstandigheid kunnen verwerven of behouden, en hun eigen keuzes kunnen bepalen.
In het algemeen stelt de Vlaamse Liga tegen Epilepsie zich tot doel het welzijn van de mensen met epilepsie te bevorderen.
Fibroveerke richt zich tot iedereen, zowel jongere als volwassene, die met CVS of fibromyalgie te maken krijgt. Velen beleven door de invloed van de ervaringsdeskundigen een “nieuw” leven.
Heeft in heel zijn organisatie aandacht voor mensen met een beperking.
Hospichild.be is een website met informatie omtrent alle administratieve, economische, schoolse, sociale en professionele aspecten inzake de ziekenhuisopname van een ernstig ziek kind, jonger dan 16 jaar.
De vzw Liever Thuis LM, gegroeid uit de schoot van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten, richt zich tot iedereen die problemen ondervindt, of dreigt te ondervinden, binnen de thuiszorgsituatie. Zij werken vanuit een mensbeeld waarin de keuzevrijheid, inspraak en de eigen verantwoordelijkheid centraal staan.
Bij Okra Zorgrecht kunnen (zorg)gebruikers en mantelzorgers terecht met hun problemen en vragen.
Onze Nieuwe Toekomst is een beweging van, voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Het is een beweging die vooral wil laten zien dat personen met een verstandelijke beperking ook mensen zijn met eigen mogelijkheden en dat ook zij rechten hebben die moeten worden verdedigd.
De vereniging ‘Participate!’ helpt u om het autisme van uw kind beter te leren begrijpen.
Samana heeft als doel de weerbaarheid van chronisch zieke en zorgbehoevende mensen en hun mantelzorgersis een vereniging van chronisch zieke mensen en mantelzorgers
Spierziekten Vlaanderen, de Vlaamse vereniging neuromusculaire aandoeningen is een patiëntenvereniging/zelfhulpgroep die zich sinds 1987 inzet voor het algemeen welzijn van mensen met een neuromusculaire aandoening (NMA/spierziekte) en hun naasten. Zij zorgen o.a. voor Lotgenotencontact, uitwisselen van tips en ervaringen, vormingsdagen,…
Vereniging voor personen met een verstandelijke handicap.
Vlaams platform van verwijzende instantie voor personen met een handicap
Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) is een onafhankelijke koepelorganisatie van patiëntenverenigingen uit Vlaanderen. Het VPP streeft naar toegankelijke zorg op maat van de patiënt en zijn omgeving.
ZOI vzw – is de afkorting van Zelfhulpgroep voor mensen met OSTEOGENESIS IMPERFECTA (OI). ZOI vzw heeft zich als doel gesteld om aan ervaringsuitwisseling en onderlinge steun tussen mensen met OI en hun familieleden te bevorderen, informatie te verstrekken aan belanghebbenden en waar nodig mensen passend door te verwijzen en het onderzoek naar OI en OI gerelateerde onderwerpen te stimuleren.
Flanders’ Care is één van de voornaamste pijlers van Vlaanderen in Actie (ViA). Met Flanders’ Care heeft de Vlaamse overheid als doel innovatieve doorbraken te realiseren in alle vormen van zorg.
Het Vlaamse gelijkekansenbeleid wil de achterstellingmechanismen en discriminaties tegengaan. Het wil ze zichtbaar en bespreekbaar maken, ze bestrijden en de totstandkoming van nieuwe mechanismen voorkomen.
Hierbij heeft het oog voor verschillen tussen sociale groepen (diversiteit) en ook voor de individuele ontplooiing en ontwikkeling van mensen (emancipatie) binnen die groepen, waarbij niemand wordt uitgesloten (non-discriminatie) en iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de onderlinge samenhang (solidariteit)
Vandaar dat je op deze site van de Vlaamse overheid informatie kan terugvinden in verband met :
Op deze site vindt u een antwoord op de vraag: Welke gezondheidsacties kunnen we in onze gemeente of wijk organiseren? Daarnaast vindt u voor elk gezondheidsthema en elke doelgroep een uit te kiezen programma
Inter streeft naar een integraal toegankelijke en inclusieve samenleving. Hierbij integreert en promoot ze de principes van Universal Design. Daarnaast vormt ze een katalysator tussen gebruikers, professionelen en beleid.
Site van het centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding
Als agentschap van de Vlaamse overheid verleent het VIPA financiële steun aan welzijns- en gezondheidsvoorzieningen die infrastructuurwerken willen uitvoeren.
Website van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin. binnen de Vlaamse overheid
Het vakblad richt zich tot iedereen die actief bij het welzijnswerk en de gezondheidssector betrokken is. Weliswaar bericht over beleid en wetenschap, maar in de eerste plaats over het harde werk in de zachte sector zelf;
De Kangoeroebeurs is er voor kinderen en jongeren met een beperking en voor iedereen die met hen in contact komt. U vindt ook allerhande informatie over therapie, dagopvang, school… die aan de noden van uw kind/jongere beantwoorden.
Deze unieke editie van 50+Expo en ReLife Limburg is samengebracht om u als bezoeker mogelijkheid te geven de interessante producten en diensten van diverse standhouders te kunnen ontdekken in de Limburghal in Genk.
Herita motiveert mensen van alle leeftijden om hun verleden actief te beleven. Herita nodigt je uit voor erfgoedactiviteiten, organiseert Open Monumentendag en maakt historische sites opnieuw toegankelijk. Enkel op die manier kan je volgens de vzw een band met je erfgoed opbouwen en apprecieer je het nog meer.
Organisatie voor vocale muziek. Drie Vlaamse koorfederaties, uitgevers van het tijdschrift StemBand, bieden onder andere koorcoaching, vorming, en hulp bij de inclusie van personen met een beperking…
Luisterpunt is de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie, …). Iedereen die geen of moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen, kan bij Luisterpunt terecht voor gratis Daisy-luisterboeken en brailleboeken. Want iederéén kan lezen!
Organisatie voor de promotie van folk- en jazzmuziek en aanverwante genres. Organistor van oa. het Gooikoorts volksmuziekfesitval en internationale jazzwedstrijd B-Jazz. Uitegever van het tijdschrift Folk en het tijdschrift Jazzmozaïek. Bij iedere activiteit houden wij rekening met personen met een beperking.
Publiq startte in 2010 een project om de deelname aan het cultuur- en vrijetijdsleven door mensen met een handicap te vergemakkelijken door middel van slimme vrijetijdsagenda’s die het brede vrijetijdsaanbod filteren op (fysieke) toegankelijkheid.
Site van het Agentschap voor sociaal-cultureel werk voor jongeren en Volwassenen
Aditi vzw is een ledenorganisatie die advies, informatie en ondersteuning geeft betreffende seksualiteit, aan personen met een handicap en hun netwerk.
Blijf Actief is het eerste platform “voor en door” ouderen en personen met een beperking, die zo actief mogelijk willen blijven deelnemen aan het maatschappelijk leven.
Naast een breed gamma aan diensten en voordelen in het kader van thuiszorg en ziekte en behandeling, heeft de CM ook een uitgebreid en specifiek aanbod voor personen met een handicap ontwikkeld.
Als u bij de geboorte, door ziekte of ongeval, handicap niet meer kan spreken, biedt het Belgische Centrum voor ondersteunende en alternatieve communicatie verschillende altenatieve communicatie middelen zoals gebaren, symbolen, spraaksynthese… aan.
Cretecs streeft naar een optimale expertiseopbouw en kennisverspreiding van thema’s binnen zorgtechnologie en willen bijdragen aan de maatschappelijke visie op die thema’s. Het toenemende aantal zorgvragers in combinatie met het afnemend aantal zorgverleners vereist dringend oplossingen! Cretecs zet zorgtechnologie als oplossing in de kijker.
Demos ijvert voor vernieuwing en verdieping van participatie van kansengroepen aan cultuur, sport en jeugdwerk. De organisatie vertrekt steeds vanuit de leefwereldperspectieven van kansengroepen, en plaatst deze in relatie tot een democratisch ideaal. Om deze doelstelling te realiseren heeft Demos een permanente, duurzame maar dynamische aandacht voor het detecteren en analyseren van participatiedrempels.
Door de jarenlange ervaring met aangepast fietsen beschikt het revalidatiecentrum campus Pellenberg over de nodige kennis en het materiaal om een duidelijk en onafhankelijk advies te geven.
G-sport Vlaanderen vzw is hét aanspreekpunt omtrent G-sport en fungeert als kenniscentrum voor iedereen met interesse in G-sport. Door samenwerking binnen en buiten de G-sportsector zien we erop toe dat aan alle randvoorwaarden wordt voldaan om G-sport zo ruim mogelijk te stimuleren en integreren in de samenleving.
Diensten voor Ambulante begeleiding van personen met een handicap.
Deze website heeft tot doel om zoveel mogelijk initiatieven m.b.t. NAH in Vlaanderen te verzamelen en een gids te zijn voor mensen die persoonlijk, in hun directe omgeving of professioneel te maken krijgen met NAH, een niet-aangeboren hersenletsel.
Inter streeft naar een integraal toegankelijke en inclusieve samenleving. Hierbij integreet en promoot ze de principes van Universal Design. Daarnaast vormt ze een katalysator tussen gebruikers, professionelen en beleid.
Move To Improve is een ondersteuningsfonds voor kinderen met neuromotorische (bewegings)problemen. Het doel van dit fonds is het optimaliseren van de zorgen voor deze kinderen.
Multiplus is een expertisecentrum rond personen met ernstige meervoudige beperkingen. Het richt zich tot iedereen die als hulpverlener, familielid of vrijwilliger betrokken is bij personen met ernstige meervoudige beperkingen.
VZW OP MAAT is gestart begin 2011 als ‘zorg op maat’ in kader van het toekennen van persoonlijke assistentiebudget voor mensen met een beperking.
Wanneer men de inclusiegedachte concreet wil maken, stoot men vaak op drempels.
Vandaar dat op initiatief van ‘ouders voor inclusie’ en met steun van de vlaamse overheid het Steunpunt voor inclusie werd opgericht.
Het Steunpunt voor inclusie stelt zich tot doel
Om deze doelstellingen te realiseren verzorgen twee projectmedewerkers de dagelijkse werking van het Steunpunt in nauwe samenwerking met een stuurgroep van ouders en een begeleidingsgroep samengesteld uit ouders, een vertegenwoordiger van de Vakgroep Orthopedagogiek UGent, GRIP, docenten voor inclusie en een juridisch raadgever.
De vzw Participate stelt zich tot doel de levenskwaliteit van mensen met autisme en hun familie te verbeteren door informatie over autisme te verstrekken, hulpmiddelen te ontwikkelen voor vorming en sensibilisering.
De revalidatiecentra die deel uitmaken van de federatie van Centra voor Ambulante Revalidatie vzw bevinden zich op de tweede lijn van de gezondheidszorg. Dit betekent dat men er enkel terecht kan op voorschrift van een verwijzende arts. Dit kan een schoolarts, huisarts of specialist zijn. In dit computertijdperk kiest de federatie van Centra voor Ambulante Revalidatie vzw ervoor om u snel en goed te informeren over het hulpverleningsaanbod van haar leden.
Rondpunt wil bijdragen tot een goede opvang van iedereen die rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken is bij een verkeersongeval. Rondpunt informeert en ondersteunt verkeersslachtoffers, hun omgeving en de nabestaanden van overleden slachtoffers. Rondpunt biedt advies aan professionals en stimuleert samenwerking tussen professionele sectoren. Rondpunt sensibiliseert en vraagt aandacht voor de vele gevolgen van een verkeersongeval. Zodat mensen zich beter bewust zijn van de invloed van een ongeval op iemands leven.
Het Vlaams Netwerk Toegankelijk Bouwen wil toegankelijkheid en Universal Design meer ingang laten vinden in de dagdagelijkse bouwpraktijk van publiek toegankelijke gebouwen. De doelstelling van het project is om via netwerking informatie en kennis uit te wisselen en innovatieve oplossingen tot stand te laten komen die toegankelijkheid en bouwtechnische eisen met elkaar verzoenen. Concreet gebeurt dit door met verschillende actoren aan tafel te gaan zitten waaronder architecten, aannemers, producenten, bouwheren en overheidsinstanties.
Move To Improve is een ondersteuningsfonds voor kinderen met neuromotorische (bewegings)problemen. Het doel van dit fonds is het optimaliseren van de zorgen voor deze kinderen.
De vzw Talismanneke zet al tien jaar in op het vergroten van veerkracht en welbevinden van alle kinderen door hen bij te staan om met tegenslagen in het leven om te gaan door hun creativiteit en fantasie aan te spreken.
’t Stationnetje in Gits (Hooglede) heeft jarenlange ervaring in de opvang van kinderen met een specifieke zorgbehoefte. Deze expertise wordt ingezet om andere opvanginitiatieven in de zorgregio Roeselare te ondersteunen in het inclusief werken. Zowel voorschoolse als buitenschoolse opvanginitiatieven, zowel in gezins- als in groepsverband…
eïntegreerde en inclusieve dagopvang voor jonge kinderen met en zonder beperking. Vanaf 2013 biedt Villa Clementina jonge kinderen van 0 tot 6 jaar met én zonder beperking een geïntegreerd kinderdagverblijf in een huiselijke en groene omgeving. Ook kinderen met een ernstig meervoudige beperking die niet in de reguliere (kinder) opvang terecht kunnen, zijn welkom.
Naast een breed gamma aan diensten en voordelen in het kader van thuiszorg en ziekte en behandeling, heeft de CM ook een uitgebreid en specifiek aanbod voor personen met een handicap ontwikkeld.
Dienstencentrum GID(t)S vzw is een organisatie met hoofdzetel in Gits (Hooglede) – West-Vlaanderen. Zij creëert kansen met en voor mensen met een beperking op het vlak van zorg, onderwijs en tewerkstelling.
De vzw Federatie Onafhankelijke Senioren (FedOS) is een onafhankelijke sociaal-culturele koepelorganisatie die door haar netwerk een meerwaarde biedt aan alle seniorenverenigingen, ongeacht hun achtergrond en hun werking.
Als beweging van personen met een handicap streeft de KVG-groep naar ‘kwaliteit van bestaan’ en naar een inclusieve samenleving waaraan mensen met een handicap evenwaardig deelnemen.
Senioren, de actieve 50-plussers vinden hier informatie speciaal voor senioren: mailgroepen, forum, nieuws, gezondheid, contact, pc hulp, reizen,…
De Verenigde Verenigingen is een samenwerkingsverband van en voor middenveldorganisaties in Vlaanderen. Dit samenwerkingverband werkt aan een verenigingsvriendelijk klimaat door verenigingen met raad en daad te ondersteunen, het beleid te beïnvloeden en verenigingen bij het grote publiek en doelgroepen te promoten.
VFG zet sterk in op gemeentelijk beleid en streeft naar meer en goedwerkende adviesraden voor personen met een handicap.
Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) is een onafhankelijke koepelorganisatie van patiëntenverenigingen uit Vlaanderen. Het VPP streeft naar toegankelijke zorg op maat van de patiënt en zijn omgeving.
Bron van inspiratie – entertainment en ontspanning voor medioren en senioren.
Vlaams Welzijnsverbond is 700 aangesloten voorzieningen, 26000 personeelsleden, 3600 onthaalouders, 10000 vrijwilligers en 105000 kinderen, volwassenen en hun gezinnen! Kernopdrachten zijn informatie en advies aan aangesloten leden, belangenbehartiging, beleidsbeïnvloeding en vertegenwoordiging.
Dit is de website van toegankelijk Heusden-Zolder. GATAB- Staat voor de gemeentelijke adviesraad voor toegankelijkheid en aanpasbaar bouwen. Op de website vind je alles terug over toegankelijkheid van gebouwen of diensten zoals officiële diensten, middenstand, toerisme/vrije tijd, sport, jeugd en religie-cultuur. Zo komt u te weten of er een parking voor mindervaliden is, of een zaak toegankelijk is voor een rolstoelgebruiker, …
Website van de stad Genk omtrent personen met een handicap.
In deze rubriek vindt u een overzicht van de ondersteuning die de stad Gent aanbiedt voor personen met een handicap.
Kapelle-op-den-Bos zet zich in voor mensen met een beperking op vlak van vervoer (MinderMombielenCentrale), parkeergelegenheden en toegankelijkheid in de gemeentelijke gebouwen. Daarnaast kunnen mensen met een beperking en mantelzorgers een premie aanvragen alsook een EDC (European Disability Card).
De adviesraad toegankelijkheid van de Stad Leuven is sinds januari 2008 erkend als officiële stedelijke adviesraad. Deze adviesraad, samengesteld uit ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van verschillende organisaties uit de brede sector van en voor personen met een handicap, adviseert zowel het college en de gemeenteraad als de stadsdiensten over alles wat met toegankelijkheid te maken heeft. De stad legt nieuwe plannen van onder meer straten en gebouwen aan de adviesraad voor, zodat zij hierover advies kunnen verlenen. Daarnaast nemen ze zelf initiatieven die een grotere toegankelijkheid kunnen genereren.
Het beleidsplan voor personen met een beperking is een onderdeel van het Sociaal Beleidsplan van de Gemeente Maldegem en het OCMW van Maldegem. Dit heeft oa de oprichting van een ‘meldpunt toegankelijkheid’ en de aanwerving van een ‘inclusieambtenaar’ tot gevolg gehad.
Kortrijk waakt over de belangen voor personen met een handicap zowel binnen haar eigen organisatie en dienstverlening, als extern. In samenwerking met externe partners (netwerk toegankelijkheid) en de stedelijke adviesraad voor personen met een handicap worden prioriteiten en acties gepland.
De gemeente Zaventem draagt toegankelijkheid en mobiliteitsvriendelijkheid hoog in het vaandel. De gemeente kiest voor een permanente aanpak en kreeg hiervoor het label van toegankelijke gemeente van de provincie Vlaams-Brabant.
Bij autodelen maken meerdere personen of gezinnen om de beurt gebruik van één of meerdere gezamenlijke auto’s. Recent werd AVIRA (Autodelen voor Iedereen met Rolstoelvriendelijke Auto’s) waarbij rolstoelvriendelijke wagens gedeeld worden met de bewoners van een voorziening en de buurt opgericht.
Het Vlaams Expertisecentrum Toegankelijkheid, kortweg Enter, wil met deze site het bestaande vervoeraanbod doorzichtiger en toegankelijker maken voor personen die door een handicap, ouderdom, ziekte of tijdelijke beperking moeilijkheden hebben om zich te verplaatsen.
De VSV probeert als verkeerskundig vormingscentrum om de kennis over de toegankelijkheid van het openbaar domein aan de wegbeheerders (voornamelijk locale besturen) door te geven.
Website van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin binnen de Vlaamse overheid.
De sociale kaart is in de eerste plaats een instrument dat snel en efficiënt een antwoord moet bieden op de hulpvraag van een cliënt. Welke organisaties voldoen aan de hulpvraag? Wat zijn de specificaties van die organisaties? Welke organisaties voldoen op basis van die specificaties het best aan de behoeften van de cliënt en situeren zich het dichtst bij zijn woonplaats?
De Directie-generaal Personen met een handicap kent tegemoetkomingen toe aan volwassenen: de integratietegemoetkoming, de inkomensvervangende tegemoetkoming en de tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden. Ze levert ook attesten en parkeerkaarten af. Ten slotte voert ze medische onderzoeken uit met het oog op de toekenning van de bijkomende kinderbijslag.
Portaalsite van m.b.t. het gelijke kansen en diversiteitsbeleid binnen de federale overheid.
Het Fonds voor de Medische Ongevallen – of kortweg het FMO – staat ter beschikking voor personen die menen schade te hebben geleden. Als gevolg van gezondheidszorg en hieromtrent een advies en een vergoeding willen.
“G-sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk Vlamingen met een handicap op een duurzame manier laten sporten of op een gezonde manier in beweging brengen.” Iedereen met interesse in de G-sportwereld kan terecht bij het Steunpunt G-sport Vlaanderen. De medewerkers antwoorden zo goed mogelijk op alle vragen of verwijzen u door naar de juiste organisatie.
Deze website van het KOC (Kenniscentrum Hulpmiddelen) van het VAPH biedt Tips en richtlijnen bij de keuze van oplossingen voor problemen met dagelijkse activiteiten, verplaatsingen, computergebruik, communiceren, …
Inter streeft naar een integraal toegankelijke en inclusieve samenleving. Hierbij integreert en promoot ze de principes van Universal Design. Daarnaast vormt ze een katalysator tussen gebruikers, professionelen en beleid.
Premiezoeker zorgt ervoor dat u premies in drie stappen zijn aangevraagd.
De rechtenverkenner geeft u een online overzicht van sociale rechten voor ouderen, chronisch zieken, personen met een handicap, werkzoekenden, …
Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering -kortweg RIZIV – organiseert, beheert en controleert die “verplichte verzekering” in België. Het RIZIV staat onder het toezicht van de minister van Sociale Zaken. Het Instituut organiseert ook het overleg tussen de verschillende actoren van de verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.
Selor organiseert geen aparte selecties voor personen met een handicap, leerstoornis of ziekte, maar voorziet redelijke aanpassingen en aparte begeleiding binnen de gewone selecties zodat uw handicap, leestoornis of ziekte uw deelname aan de test niet verhindert. U kunt ook aanpassingen krijgen voor de taaltests en bevorderingsselecties.
Site van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap.
De Vlaamse Ombudsdienst heeft van de wetgever o.a volgende opdrachten mee gekregen.
In Vlibank vindt u informatie over hulpmiddelen voor personen met een motorische, visuele, gehoor- of spraakhandicap en voor personen met een cognitieve handicap of leerstoornis. U kunt de gegevens (naam, brochure, prijs, handelaar …) raadplegen.
Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid is een dienst van de Vlaamse overheid. Het ondersteunt en reglementeert een waaier aan zorg- en gezondheidsinitiatieven: van zuiver drinkwater tot gezonde voeding, van kanker tot infectieziekten en van preventieve organisaties tot palliatieve zorginstellingen.
De Wakkere Burger vzw is een beweging die de participatie van burgers aan het beleid stimuleert. Met campagnes, adviezen, begeleiding en vormingsactiviteiten proberen ze een nieuw publiek te bereiken en de bestaande participanten te ondersteunen.
Hart voor Handicap, het vroegere Sinterklaasfonds, wil door het financieel ondersteunen van innovatieve projecten in de zorg voor mensen met een beperking goede praktijken van empowerment en burgerschap (volwaardig deel uitmaken van de samenleving in al zijn facetten) stimuleren.
Helpper is een erkend deeleconomie-platform. Als budgethouders zet je via Helpper je PVB/PAB in om je naasten (mantelzorger, familielid, …) een vergoeding te geven voor de hulp die zij jou dagelijks belangeloos bieden.
Deze site heeft vele links over hulporganisaties, die er voor je zijn als het echt het hardst nodig is en dit zowel voor volwassenen als kinderen.
‘De vzw Gouverneur Kinsbergen – Gehandicaptenzorg provincie Antwerpen heeft als doel bij te dragen tot het welzijn, de maatschappelijke integratie en de zorg voor personen met een beperking.
In 2019 heeft Annelies Delmoitié de handelsagentuur van Amazonas (hangmatten en hangstoelen) overgekocht. Ze verkoopt hangmatten en hangstoelen, die ideaal zijn voor patiënten met rugklachten. Daarmee gaat ze een partnerschap aan met Tolbo.
Welzijnszorg vzw bestrijdt armoede en uitsluiting in Vlaanderen en Brussel. Hiervoor zetten we jaarlijks een grootschalige informatiecampagne op, trekken politici aan de mouw als de rechten van sociaal kwetsbare mensen op de helling komen te staan.
VZW ANVASPORT richt zich tot andersvaliden die aan sport willen doen. Anvasport biedt deze mensen de mogelijkheid om sport te beoefenen (hoofdzakelijk initiatie) in een beschermd milieu in functie van integratie en met het oog op het instandhouden en verbeteren van de algemene conditie. Bij Anvasport kan je van een brede waaier sportieve aktiviteiten proeven. De nadruk hierbij ligt niet op competitie, maar wel op het beleven en genieten
Dit zwembad is gelegen in Moortsele, aan de rand van de Vlaamse Ardennen , in een rustige omgeving met uitzicht op een natuurgebied.Het belevingszwembad wil personen met een beperking de mogelijkheid geven te zwemmen in een aangepast zwembad van +33°c.
Het Belgian Paralympic Committee wil de Paralympische atleten de mogelijkheid bieden om uit te blinken en via hun sportprestaties een bron van inspiratie te zijn voor de Belgische maatschappij. Het Belgian Paralympic Committee (BPC) vertegenwoordigt de Paralympische Beweging en haar waarden in ons land en is erkend door het International Paralympic Committee. Het Belgian Paralympic Committee heeft twee leden : Parantee-Psylos vzw en Ligue Handisport Francophone asbl.
Camino biedt routes aan om zelf op pad te gaan en organiseert ook wandelingen in groep. De vereniging wil uitgestippelde wandelingen steeds meer aan te duiden met duidelijke wegborden om comfort te bieden aan de wandelaar.
Vakantiewijzer is een dienstverlening die individuele vakanties op maat van personen met een beperking beoogt. Zij luisteren wat de persoon met een beperking nodig heeft om samen met zijn gezin, familie, netwerkt,… te kunnen genieten van vakanties. Zij werken samen met vakantieverblijven waar zowel mensen met als zonder beperking welkom zijn, en voorzien, indien nodig, ter plaatse medische ondersteuning, hulpmiddelen, assistentie bij een uitstap, een toegankelijke infobrochure over de omgeving.
Zwemmen is gezond. Doch voor mensen met een hersenletsel is dit niet altijd zo vanzelfsprekend. Het Dolfijntje in Willebroek is een zwemparadijs vol snoezelwater en zachte muziek. Typische kenmerken van een IE zwembad.
ICES vzw wil de brede sportwereld stimuleren tot een ethische bewustwording, door het realiseren van een kenniscentrum, waarbinnen informatie vergaard en verspreid wordt, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over sportethiek, op good practices en waarbij begeleiding en opleiding voorzien worden voor alle actoren en stakeholders die het sportgebeuren gestalte geven.
Door de jarenlange ervaring met aangepast fietsen beschikt het revalidatiecentrum campus Pellenberg over de nodige kennis en het materiaal om een duidelijk en onafhankelijk advies te geven.
GIDOS is een sportvereniging uit Gits (Hooglede) met een recreatief en een competitief aanbod. Tot het sportaanbod behoren: boccia, bowling, dansen, e-hockey, h-hockey, tafeltennis, voetbal en zwemmen.
Wil kinderen en jongeren, ongeacht hun beperking, op een speelse, interactieve en creatieve manier aan te zetten tot sport.Binnen G-lymnastiek ligt de focus op dans en gymnastiek. Binnen de rolstoelgroep ligt vooral de nadruk op het bewegen. Hierbij werkt men voornamelijk aan rolstoelvaardigheden en komen er eveneens elementen van dans en gymnastiek in de rolstoel aan bod.
G voetbalploeg Puurs Excelsior RSK wil door, tegen g- ploegen en tegen ploegen uit het ‘gewone’ circuit, voetbal te spelen de integratie van personen met een beperking bevorderen.
Join2bike by Belgian Power vzw of kortweg join2bike wil mensen met en zonder fysieke beperking aanmoedigen om aan gezonde wielersport te doen en biedt een helpende hand om dat ook voor mensen met ernstige beperkingen mogelijk te maken.
Site van de Belgisch- Europees en Wereld rolstoelsnooker en pool kampioen
Parantee-Psylos creëert kansen zodat alle personen met een beperking volgens hun eigen behoeften, mogelijkheden en ambities, op een gezonde en kwaliteitsvolle manier aan sport en beweging kunnen doen.
Parkiboks is een training voor mensen met de ziekte van Parkinson, die gebaseerd is op de principes van de bokssport. Parkiboks zijn groepstrainingen op maat, om patiënten met plezier te laten bewegen onder begeleiding van experts.
Rajdado is een vzw uit Hoeselt, die paardrijden aanbiedt voor mensen met een beperking. Ze hebben verschillende aangepaste zadels en een rolstoelenwagen.
De sportfederaties S-Sport en Recreas slaan de handen in elkaar en vormen vanaf 1 januari 2017 S-Sport // Recreas vzw, een door Sport Vlaanderen erkende en gesubsidieerde multisportfederatie. Onder het motto ‘Iedereen beweegt mee. Altijd’ organiseren zij een gevarieerd, toegankelijk en uitnodigend sportaanbod waarbij ze zich in de eerste plaats richten naar actieve 50 plussers en personen met een handicap
De kern van het project is het toegankelijk maken van sportactiviteiten voor iedereen, gericht op:
De volgende producten worden ontwikkeld:
De nieuwste telg binnen de Sporta-groep is de vzw To Walk Again, de organisatie die werd opgericht door Marc Herremans, de bekende triatleetkampioen die in 2002 tijdens een trainingsrit ten val kwam en verlamd geraakte. Met de overname van de vzw garandeert Sporta dat mensen met een fysieke beperking onder deskundige begeleiding van sportbeoefening kunnen genieten en hun gezondheid kunnen bevorderen.
Centrum Consult is er voor elke persoon met een beperking die problemen ervaart in zijn dagelijks functioneren én voor zijn omgeving (familie, professionele ondersteuners … ) – hoofdzakelijk in West-Vlaanderen. Problemen kunnen er zijn op vlak van: zelfredzaamheid, wonen, communicatie, mobiliteit, hulp door mantelzorgers of hulpverleners. Het team van Centrum Consult bekijkt jouw vraag en zoekt naar een oplossing. Die kan heel divers zijn. Bv. een hulpmiddel gebruiken, jouw omgeving aanpassen.
Helpper is een digitale ontmoetingsplaats voor mensen die thuis ondersteuning nodig hebben bij dagelijkse taken, en voor buurtbewoners die hen tegen een kleine vergoeding willen bijstaan. Ouderen, (chronisch) zieken of personen met een beperking vinden via Helpper gemakkelijk bijstand van niet-medische aard.
PASVU (Persoonlijke Assistentie Voor U) stelt persoonlijke assistenten te werk voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking in heel West-Vlaanderen. PASVU garandeert assistentie 365 dagen per jaar, dus ook vervanging bij ziekte van jouw assistent. De dienstverlening is georganiseerd vanuit drie antennepunten: Gits, Kortrijk en Brugge.
’t Spoor biedt ondersteuning aan ouders van baby’s met een andere start (vroeggeboorte…), aan kinderen, jongeren en volwassenen met een (neuro-)motorische beperking of niet aangeboren hersenletsel. ‘t Spoor biedt ook zorgconsulentschap aan minderjarigen en hun budgethouders binnen het Persoonlijk Assistentie Budget. De thuisbegeleider geeft informatie over alle levensdomeinen. De dienstverlening is mogelijk in de hele provincie West-Vlaanderen vanuit drie antennepunten: Gits, Kortrijk en Brugge.
Bednet wil kinderen en jongeren die in bed liggen helpen via het net.
Divergent wil werkzoekende en werkende personen met een arbeidshandicap opleiden en/of begeleiden naar een passende en duurzame tewerkstelling.
EHBB biedt opleidingen aan over de omgang met mensen met een verstandelijke beperking.
De vzw wil normaal tot hoogbegaafde kinderen met leerstoornissen en structuurproblemen extra kansen bieden om in het gewoon onderwijs goed te functioneren.
Digitalisering wordt in de applicatie van Goevie! ingezet om een slimme inclusie assistent te realiseren. De basis is een mega-databank vol tools om zoveel mogelijk leerlingen te laten leren en ontwikkelen. De applicatie is zo slim geprogrammeerd dat enerzijds tools automatisch doel-gericht worden ingezet en anderzijds dat het automatisch gegenereerd actieplan een digitaal samenwerkingsinstrument is waarin alle betrokkenen hun deel opnemen.
Als student met een functiebeperking krijgt u aan de KU Leuven gelijke kansen tot volwaardige participatie aan het onderwijs en het studentenleven.
Eerste hulp bij leerstornissen en/of problemen bij het leren.
Zorg-werk-leven balans voor ouders met een zorgenkind.
De vzw Mentor is o.a. gericht op Leerlingen secundair en hoger onderwijs, docenten, assistenten, ouderen, familie, vrienden, professionelen, lokale besturen en bedrijven. De bezoeker kan er zelf ervaren hoe het is om met een beperking door het leven te gaan.
Modem wil dat iedereen met een beperking in Vlaanderen maximaal kan deelnemen aan de maatschappij. Dat doen we door communicatie mogelijk te maken met hulpmiddelen die het lezen, schrijven, spreken, mailen… ondersteunen. Bij Modem kun je terecht voor vorming of individueel advies op het gebied van ondersteunende communicatietechnologie.
Site van het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en Vorming.
Pasform is gegroeid uit de vormingsorganisaties Tievo, De Brug en Het Grote Plein. Ze richten zich voornamelijk op personen met een verstandelijke beperking, personen met een verstandelijke beperking en autisme én voor iedereen die personen met een beperking ondersteunt.
Vonx is als samenwerkingsverband de vormingsorganisatie die WIEV, Handicum, VIBEG en VMG. Door de krachten te bundelen wordt dit samenwerkingsverband vaak beschouwd als de referentie voor leren en ontwikkelen bij mensen met een beperking en hun omgeving (familie, vrijwilligers, professionele ondersteuners).
Als gastvrouw en verpleegkundige heet ik jullie hartelijk welkom in mijn kleinschalige B&B in Moerkerke, landelijke deelgemeente van Damme.
De Cliniclowns zijn sinds 1994 zichtbaar aanwezig in heel wat Belgische ziekenhuizen en zorginstellingen. De clowns brengen door middel van humor, spel, verbeelding en creativiteit.op een artistieke en sociale manier afleiding en plezier aan kinderen en jongeren die door een tijdelijke of langdurige ziekte of handicap in een ziekenhuis, instelling of andere verzorgende omgeving verblijven.
Met de inclusie gedachte als motief wil Culturama vzw, rekening houdend met de individuele functionele beperkingen, personen begeleiden om te komen tot een optimale ‘cultuurbeleving’.
Vakantiewijzer is een dienstverlening die individuele vakanties op maat van personen met een beperking beoogt. Zij luisteren wat de persoon met een beperking nodig heeft om samen met zijn gezin, familie, netwerkt,… te kunnen genieten van vakanties. Zij werken samen met vakantieverblijven waar zowel mensen met als zonder beperking welkom zijn, en voorzien, indien nodig, ter plaatse medische ondersteuning, hulpmiddelen, assistentie bij een uitstap, een toegankelijke infobrochure over de omgeving, …
Op De Kampenhoeve kan iedereen terecht voor een boerderijbezoek, mobiel of minder mobiel, gewoon of net een beetje anders. Iedereen is er welkom en kan de geitjes en de kippen voederen, de ezels knuffelen en borstelen.
De Kleppe wil een vakantie aanbieden met inhoud en zorg.
Dit is een website waarop organisaties, verenigingen en voorzieningen die vrijetijdsactiviteiten voor mensen met een beperking organiseren, zichzelf en hun activiteiten kenbaar kunnen maken.
Bekommerd om het welzijn van mensen/kinderen met beperkingen hebben de initiatiefnemers er voor gezorgd dat boerderij, naast en actief landbouwbedrijf, ook toegankelijk is voor buitengewone mensen/kinderen met een mentale of fysische beperking. “Buitengewoon” omdat gasten met een beperking er terecht kunnen voor een zinvolle dagbesteding of fijne vakantie. De hoeve is aangepast voor rolstoelgebruikers, slechtzienden, slechthorenden,… en voldoet aan de normen voor een A+label.
I’m Freee biedt u reisbestemmingen aan waar u zich niet beperkt voelt. Enerzijds zien ze erop toe dat de accommodatie en infrastructuur van deze bestemmingen aangepast en toegankelijk zijn. Anderzijds zorgen zij de hele dag voor persoonlijke assistentie. De persoonlijke assistentie is de rode draad in het concept van I’m Freee Traveling. De mensen waar ze mee samenwerken zijn steeds afkomstig uit de regio van de reisbestemming. Deze persoonlijke assistenten (P.A.’s) zijn speciaal opgeleid om u op een subtiele en discrete manier bij te staan enkel en alleen wanneer het nodig is.
Inter streeft naar een integraal toegankelijke en inclusieve samenleving. Hierbij integreert en promoot ze de principes van Universal Design. Daarnaast vormt ze een katalysator tussen gebruikers, professionelen en beleid.
Bij Op Trot is de camper of scooter een ticket naar een geweldige ervaring waarbij je zelf aan het stuur zit. Dit in combinatie met degustaties en mysteriespelen op wielen. Beleven, relaxen, proeven of spelen in het Hageland of de wijde wereld.
Openweide vzw is gelegen aan het natuurreservaat “het Walenbos” in Tielt-Winge en verenigt op een unieke manier zorg op maat, vrije tijd en natuurbeleving, .individueel aangepast aan kinderen en jongeren met een zorgvraag.
Paradanszo vzw geeft danslessen, op een haalbaar tempo, voor kinderen en jongvolwassenen met een enkel- of meervoudige beperking. Daarnaast verwelkomen ze natuurlijk ook valide dansers.
Opstap vzw organiseert vakanties, weekends en activiteiten voor het kind/volwassene met beperkingen, rolstoelgebruikers, en hun gezin.
Poco a poco, een integratieorkest. Poco a poco betekent: “beetje bij beetje”, stap voor stap, geleidelijk aan. Veertig orkestleden hebben een handicap. Veertig niet. Het jongste lid is vijftien jaar, de oudste muzikant telt al meer dan tachtig lentes. Zowel het oor als het oog komt aan bod. De zeer aparte manier van dirigeren alleen al, is de moeite om te zien.
Het rode kruis organiseert, naast de door iedereen gekende activiteiten, aangepaste vakanties voor personen die door hun handicap, ziekte of ouderdom moeilijk zonder begeleiding op reis kunnen.
De Vlaamse spelotheken (ook speelotheken of speel-o-theken genoemd) zijn uitleendiensten van speelgoed waar met hart en ziel gespeeld wordt, maar die ook nog andere doelen dienen. Zo krijgt u op de site per provincie een duidelijke aanwijzing van de van spel-o-theken die bijzondere aandacht hebben voor mensen met een beperking.
Deze website is het resultaat van het onderzoek naar de integrale toegankelijkheid van de infrastructuur in de jeugdsector (jeugdhuizen, jeugdbewegingslokalen en lokalen van maatschappelijk kwetsbare jongeren) dat in 2011 werd uitgevoerd.
Het Infopunt Toegankelijk Reizen is een dienst van Toerisme Vlaanderen, gegroeid uit een samenwerking met verschillende organisaties en diensten van en voor mensen met een handicap. Opdracht van het Infopunt is de ontbrekende informatie over reizen met een handicap aanvullen.
Tucimani wil door het aanbieden van aangepaste (vrijetijds)activiteiten de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen met een fysieke of mentale handicap bevorderen.
Ontstaan uit een familiaal vakantiehuis voor kinderen met een handicap, staat Vakantiehuis Fabiola vandaag voor een eigentijds kinder- en jeugdvakantiecentrum. De aandacht voor het kind, in het bijzonder het kind met een handicap, vindt een permanente vertaling in aangepaste diensten en voorzieningen.
De boeken behandelen zeer herkenbare thema’s gezien vanuit het perspectief en op maat van volwassenen met een verstandelijke beperking.
WAI-NOT is een initiatief dat internet toegankelijk wil maken voor mensen met een verstandelijke beperking.
Westhoek Vrijetijd Anders (WVA) is een vrijetijdszorgorganisatie met een specifieke werking in de Westhoek.
Autimatic verbindt werkgevers met mensen met autisme. Hoewel ze vaak over veel talent beschikken, vindt deze groep toch moeilijk zijn weg naar de arbeidsmarkt. Bedrijven, vzw’s en overheden kunnen een beroep doen op hun diensten voor digitale content, administratieve support en kantoorautomatisering. Deze maatschappelijk verantwoorde uitbesteding vormt een prima alternatief voor het werken met freelancers of duurdere commerciële organisaties.
Onder het motto ‘Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid’ geeft de sector lokale besturen een concrete invulling aan de engagementen opgenomen in het sectorconvenant afgesloten met de Vlaamse regering.
Emino maakt deel uit van Dienstencentrum GID(t)S dat gelooft in de mogelijkheden van personen met een beperking en dat voor hen maximale kansen creëert op een gelukkig en zinvol leven. Zij vertalen dit in een veelzijdig aanbod waarbinnen hun opdracht zich vooral situeert op het vlak van coaching bij het zoeken naar en het behouden van tewerkstelling in het normaal economisch circuit. Vandaar dat zij, binnen de provincie West-Vlaanderen, oa. werkenden met een arbeidshandicap en personen met verminderde kansen op de arbeidsmarkt maatschappelijk en sociaal integreren via trajecten van opleiding, loopbaanbegeleiding en bemiddeling.
Wil bedrijven, organisaties en openbare besturen informeren, adviseren en begeleiden in hun diversiteitsmanagement.
Igo is een dienstverlenende intergemeentelijke vereniging, actief in het arrondissement Leuven.
Op 1 december 2011 lanceerde de Vlaams Overheid i.s.m. de Vlaamse provincies de campagne ‘Een zorgjob: ik ga ervoor’. Spil van de campagne is de website www.ikgaervoor.be. Deze site is hét trefpunt voor al wie in zorg wil werken of een zorgopleiding wil volgen. Gezien heel wat zorgvoorziening van lokale overheidsbesturen zijn is deze link naar ons aanvoelen dan ook zeer waardevol.
Mariasteen vzw is een maatwerkbedrijf met vier grote afdelingen: metaal en montage; hout; groen en enclave. Ook de diensten: Eetcafé, Hoeve Ter Kerst, Feest- en Congrescentrum De Oude Melkerij… kregen door de jaren heen een belangrijke plaats binnen Mariasteen.
Passwerk zet de kwaliteiten van mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) met een normale begaafdheid in voor het testen van programmatuur.
Selor organiseert geen aparte selecties voor personen met een handicap, leerstoornis of ziekte, maar voorziet redelijke aanpassingen en aparte begeleiding binnen de gewone selecties zodat uw handicap, leestoornis of ziekte uw deelname aan de test niet verhindert. U kunt ook aanpassingen krijgen voor de taaltests en bevorderingsselecties.
Sociale Werkplaats Molendries vzw is een maatwerkbedrijf. Sociale tewerkstellingsprojecten binnen Molendries zijn: Restaurant Molendries, ’t Buurtwinkeltje, de Poetslijn en de klusjesdienst.
SOM maakt deel uit van het Verbond Sociale Ondernemingen. Vanaf 1 januari 2012 bundelen Pluralistisch Platform Gehandicaptenzorg vzw, Management Ondersteuning Sociale Ondernemingen vzw en CAW-Federatie vzw hun krachten onder de naam Federatie Sociale Ondernemingen vzw (FSO vzw). De opdrachten van de vroegere PPG vzw, MOSO vzw en CAW-Federatie vzw zijn geïntegreerd in de kernopdrachten van FSO vzw. De organisatie alsook de website wordt in 2012 verder uitgebouwd.
Synkroon richt zich naar werkgevers, werknemers en werkzoekenden om een duurzame tewerkstelling van mensen met een arbeidshandicap te realiseren
Zorg voor Werk is een ambitieus project waarin Begeleid Werken Zuiderkempen, Pasform vzw, vzw Astor en Thomas More de krachten bundelen om met de steun van provincie Antwerpen te komen tot een campus waar inclusief de motor is van de werking. De partners willen hiervoor nieuwe paden ontwikkelen en durven de lat hoog te leggen. Want iedereen die wil werken, die kan werken.
Inclure Architecten staat voor inclusieve, kwaliteitsvolle architectuur die toegankelijk is voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. We streven ernaar om elk gebouw en elke omgeving voor iedereen, inclusief personen met een beperking, optimaal toegankelijk en bruikbaar te maken zonder in te boeten aan comfort en architecturale kwaliteiten. Voor gespecialiseerd advies omtrent inclusieve architectuur en toegankelijkheid of voor de realisatie van uw inclusief toegankelijk project kan u bij ons terecht.
Inclusie Invest is een coöperatieve vennootschap waarin de zorgsector en geëngageerde privépersonen de handen in elkaar slaan om aangepaste, betaalbare woonvormen voor mensen met een beperking, dicht bij hun bestaande netwerk, te bouwen.
Het ISEMOA-project ontwikkelt een kwaliteitszorgsysteem om steden en gemeenten te ondersteunen om de toegankelijkheid van het openbaar domein en het openbaar vervoer te verbeteren.
Novulo is expert in het bouwen en plaatsen van modulaire zorgwoningen. De zorgwoning op maat beschikt over de beste zorgoplossingen om zo veilig en zelfstandig mogelijk te leven. We gaan steeds voor duurzame, aangepaste en makkelijk te plaatsen oplossingen op maat van de bewoner.
Bijzondere huizen voor bijzondere mensen. Oak Tree Projects verhuurt betaalbare studio’s in cohousing projecten in heel Vlaanderen. Voor wie? Voor iedereen die wat extra zorg en ondersteuning nodig heeft.
In het TSE-project werken de steden Gent , Rotterdam en Southampton samen. Ze zoeken naar innovatieve methoden om de sociale exclusie aan te pakken. Het doel is de steden voor iedereen toegankelijk te maken.
Dienstverleningscentrum voor personen met een verstandelijke handicap uit de regio van Dendermonde.
Den Dries waardeert zijn cliënten op een onvoorwaardelijke manier. De organisatie verbindt er zich toe hen de kans te bieden om in een stimulerende en bewegende omgeving zichzelf te ontdekken en te ontplooien. De cliënten geven een zinvolle invulling aan hun leven. Samen met de begeleiders leren ze kiezen en invloed uitoefenen. Wonen en werken zijn doordrongen van dit zoeken naar persoonlijke ontplooiingskansen, samen met de anderen.
Dominiek Savio ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een (neuro)motorische beperking, meervoudige beperking en een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op het vlak van zorg, wonen, thuisbegeleiding… Bovendien voorziet zij in basisonderwijs en secundair onderwijs type 4.
De ergoPrimo is een rollator, gebaseerd op een nieuw concept. Daardoor ontstaan er een aantal interessante voordelen, zowel bij gebruik in een dagelijkse leefomgeving, maar eveneens binnen een revalidatiecontext.
Ik Zoek Zorg is een gratis, laagdrempelig platform met informatie over het zorgaanbod in Vlaanderen en de mogelijke open plaatsen die er zijn.
My Add On ontwikkelt innovatieve en trendy producten om krukken, rolstoelen en rollators comfortabeler, praktischer en mooier te maken.
Nexuzhealth wil de kwaliteit van de zorg voor een patiënt vergroten door de samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen op een transparante en eenduidige manier aan te bieden. Een geïntegreerde aanpak binnen en tussen ziekenhuizen zorgt ervoor dat:
Nexuzhealth is van mening dat dit de enige juiste richting is om de kwaliteit in de zorgsector tot een hoger niveau te brengen.
Patient Empowerment is het proces dat leidt tot een gelijkwaardige relatie tussen zorgvrager en zorgverstrekker. Daar zorgen de zorgvrager, de zorgverstrekker, de zorgorganisatie en het zorgsysteem samen voor. De vzw groepeert individuen, patiëntenverenigingen en zorgorganisaties en werkt samen met verschillende partners.
Steunpunt Groene Zorg is een vzw die ondersteuning biedt aan (zorg)boerderijen en hulpverleners bij het organiseren van dagbesteding voor kwetsbare doelgroepen op zorgboerderijen over heel Vlaanderen.
Tante Anne is een nieuw, digitaal meetinstrument waarmee u op lokaal niveau kunt leren wat er speelt onder uw bewoners, zodat u hun leefomstandigheden meteen kunt verbeteren. Met een interactief scherm in de sociale ruimte halen we feedback op en krijgen bewoners spellen op het scherm terug als beloning.
De website van de vzw Zorgarchitect is een matchmakersplatform. Doel is om een brug te bouwen tussen de zorg en zorgzoekers. Lidmaatschap is gratis.
ZorgConnect is een onafhankelijke netwerkorganisatie die de toegang van de patiënt tot kwalitatieve thuisverpleging wil faciliteren. Ze bieden de zelfstandige thuisverpleegkundige een zorginhoudelijke en administratieve ondersteuning aan om die kwalitatieve zorg uit te voeren. Daarbij staan de waarden passie, zorgzaamheid en integriteit altijd centraal.
Zorgwijs is een platform dat personen met een beperking ondersteunt bij hun zoektocht naar begeleiding op maat. Je vindt er het aanbod rechtstreeks toegankelijke hulp en het aanbod dat met het persoonsvolgend budget besteed kan worden. Als je op zoek bent naar een persoonlijke assistent, dan kun je een vacature op de webpagina plaatsen. Persoonlijke assistenten kunnen zich er ook voorstellen.
Toegankelijkheid, een opdracht voor allen
Aarzel niet om contact op te nemen
Met zo’n 400.000 vennoten is Cera de grootste coöperatie van België. Cera brengt mensen, middelen en organisaties samen, bundelt krachten, neemt initiatieven en realiseert waardevolle projecten met een duidelijk doel: samen investeren in welvaart en welzijn.
Ook jij kunt deel uitmaken van Cera! Check www.cera.coop
© 2025 TolBo vzw | Alle rechten voorbehouden | Gegevensbescherming | Cookies
TolBo vzw is niet verantwoordelijk voor de inhoud van door ons gekoppelde webpagina’s.